Vadehavet kan spises - syltet strandarve

Opgaven

Lad dine elever få øjnene op for planterne ved Vadehavet ved at tage smagssansen i brug. I denne opgave lægges der op til et besøg ved Vadehavet kyst, hvor I sanker strandarve og efterfølgende sylter den i madkundskabslokalet. Strandarve har en mild smag af agurk og salt. Den kan syltes ligesom agurk og bruges på leverpostejsmaden, i en burger eller oven på en hotdog. 

Forberedelse: 

  • Læs faktaarket om Strandarve, så du kan genkende planten og fortælle lidt om den.
  • Tag til en kyst nær skolen, og tjek at du kan finde planten.
  • Indkøb ingredienser til syltelage - og evt. noget tilbehør, så strandarven kan smages i forbindelse med et måltid.
  • Indkøb sylteglas eller bed eleverne om at tage nogle tomme, rene syltetøjsglas med hjemmefra.

Sådan gør du

Tag med klassen på tur til en kyst ved Vadehavet.

Sank strandarve, men tag kun det, I behøver. En stor håndfuld pr. elev er rigeligt til smagsprøve.

Hvis strandarven ikke skal bruges samme dag, kan den opbevares i køleskabet i en skål. Den skal ligge tørt i skålen, dækket af et hårdt opvredet viskestykke.

Sylt strandarven efter opskriften, og nyd når den er afkølet eller dagene efter. 

Mål

Børnehaveklasse

Naturfaglige fænomener: Eleven kan ud fra viden og erfaring færdes iagttagende i naturen

  • Dyr og planter

Matematisk opmærksomhed: Eleven kan anvende tal og geometrisk sprog i hverdagssituationer

  • Antal

Natur/teknologi
Efter 2. klasse

Undersøgelse: Eleven kan udføre enkle undersøgelser på baggrund af egne og andres spørgsmål

  • Organismer

Efter 4. klasse

Undersøgelse: Eleven kan gennemføre enkle undersøgelser på baggrund af egne forventninger

  • Naturen lokalt og globalt

Madkundskab
Efter 4./5./6./7. klasse

Fødevarebevidsthed: Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, smag og bæredygtighed

  • Bæredygtighed og miljø

Madlavning: Eleven kan anvende madlavningsteknikker og omsætte idéer i madlavningen

  • Grundmetoder og madteknik

Måltid og madkultur: Eleven kan fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår

  • Måltidskultur

Denne opgave kan med fordel inddrages i et målrette arbejde med FN’s Verdensmål 15, Livet på land.

Arbejdsark

Opskrift på syltet strandarve

Bestemmelsesark - Vadehavets planteliv