Sælerne i Vadehavet - En opgave i virksomheds- og oplevelsesøkonomi
Beskrivelse
Denne opgave handler om at omsætte en stedbundet ressource - sælerne - til et nyt, innovativt og bæredygtigt oplevelsesprodukt, hvor elementer som ”visitor management”, også kaldet Code of Conduct, og ”UNESCO verdensarv” inddrages.
I skal også indsamle og inkludere viden om konflikterne og mulighederne mellem forskellige interessenter som kystnære fiskere, sæler og turister. I kan med fordel inddrage viden om verdensmål, og hvad en bæredygtig oplevelse egentlig er - økonomisk, miljømæssigt og socialt.
Bestanden af spættet sæl i Vadehavet har varieret meget i størrelse gennem tiderne. I dag er der ca 2.250 spættede sæler i det danske Vadehav (2020) og knap 42.000 i hele Vadehavet. En sådan populationsstørrelse er ikke set i Vadehavet siden omkring år 1900, før sæljagten for alvor intensiveredes i området. I løbet af få årtier faldt antallet af spættet sæl dramatisk som følge af den intense jagt, der fortsatte frem til 1976, hvor sælerne blev totalfredet i Danmark. Bestanden var da nede på små 2.000 individer i hele landet. I dag drives der ikke længere jagt på sælerne i Vadehavet, hvilket tydeligt afspejles i deres adfærd overfor mennesker. De er årvågne, men flygter ikke umiddelbart ved vores nærvær. Det betyder, at vi er i stand til at komme tættere på de store sælkolonier, når de hviler sig på sandbankerne.
I dag er sæler ikke længere en ressource som jagtudbytte, Den viden, vi har om de spættede sæler og deres liv i Vadehavet, kan nu ses som en ressource, som med den rette forvaltning, f.eks. kan komme i spil i turismesammenhæng.
Mål
Kompetencemål
• Tankegangskompetencen, herunder at kunne skelne mellem hvilke spørgsmål, der er væsentlige for økonomi, og hvilke der ikke er.
• Modelleringskompetencen, bl.a. at kunne anvende foreliggende økonomiske modeller.
• Databehandlingskompetencen, hvor elever skal kunne indsamle, udvælge og bearbejde relevant datamateriale, dels at kunne vurdere troværdigheden af data og deres relevans i en given sammenhæng.
• Kommunikationskompetencen, bl.a. at kunne udtrykke sig på forskellige måder om økonomiske forhold over for forskellige kategorier af modtagere.
Færdighedsmål
Med dette projekt bliver eleverne styrket i evnen til at forholde sig til omverdenen, og udviklet forståelsen for menneskernes forskellighed på baggrund af kulturelle faktorer.
Afsætning:
• Eleverne skal kunne afgøre, hvilke forhold der har betydning for en virksomheds afsætning nationalt/internationalt, og derigennem demonstrere viden og kundskaber om fagets identitet og metoder.
• Eleverne skal kunne anvende afsætningsøkonomiske modeller. Eleverne skal kunne udarbejde en afsætningsøkonomisk forklaring, herunder at kunne forklare sammenhængen mellem en række relevante afsætningsmæssige forhold i en given afgrænset kontekst.
• Eleverne skal kunne indsamle, bearbejde og præsentere informationer om en virksomheds nationale/internationale markedsforhold.
• Eleverne skal kunne fortolke og formidle informationer om afsætning, herunder i samspil med andre fag.
Virksomhedsøkonomi:
• Eleverne skal kunne afgøre hvilke forhold, der har betydning for en virksomhedsøkonomi, herunder demonstrere viden og kundskaber om fagets identitet og metoder
• Eleverne skal kunne identificere, formulere og løse problemer, der knytter sig til en virksomheds økonomiske forhold, herunder anvende virksomhedsøkonomiske modeller til optimering, og forklare modellernes forudsætninger.
• Eleverne skal indsamle, bearbejde og præsentere informationer om en virksomheds økonomiske forhold og vurdere informationernes troværdighed og relevans, samt fortolke og formidle informationer om virksomhedsøkonomiske forhold bredt og i samspil med andre fag
Samfundsfag:
• Eleverne skal anvende og kombinere viden og kundskaber om sociologi, politik og økonomi til at redegøre for aktuelle samfundsmæssige problemer, herunder erhvervsmæssige problemer, og diskutere løsninger herpå.
• Eleverne skal undersøge grundlæggende økonomiske sammenhænge med inddragelse af erhvervsmæssige forhold og diskutere aktuelle samfundsøkonomiske prioriteringer
• Eleverne skal anvende viden, begreber og faglige sammenhænge fra kernestoffet og til at forklare og diskutere samfundsmæssige problemer samt undersøge aktuelle politiske beslutninger, (herunder betydningen af EU og globale forhold).
Sådan gør du
I skal, i grupper, fokusere på at udvikle og promovere et oplevelsesøkonomisk produkt eller en service, der både sælger og informerer om sælerne som en del af Nationalpark Vadehavets dyreliv. I skal tænke i, at produktet/servicen/varen skal kunne sælges til både danske og udenlandske besøgende. Det udviklede produkt/service/vare skal tage udgangspunkt i, at kunderne/de besøgende både skal have en unik oplevelse, men også at de informeres om bæredygtighed og dyreliv (fx etiske overvejelser) på en måde, der stadig tiltrækker gæsterne og ikke afskrækker dem fra at deltage.
I skal inddrage 1-2 relevante FN verdensmål i løsningen og kontakte en formidler fra en relevant formidlingsinstitution.
I skal inddrage en selvvalgt virksomhed/partner fra Vadehavsområdet, der måske kunne tænkes at ville sælge/markedsføre jeres nyudviklede produkt eller serviceydelse.
I skal producere et pitch, en forretningsplan og en kommunikationsplan for produktet målrettet det danske og det tyske marked.
Opgavens omfang: 4 dage til opgaven og 1 dag til pitch/fremlæggelse.
Før besøget
- I skal udfærdige et baggrundsnotat om sæler og komme med eksempler på oplevelsesøkonomiske produkter baseret på naturen/unikt dyreliv i Danmark og resten af verden.
- I skal komme med et første bud på, hvad der skal tages høje for, når der udvikles et oplevelsesøkonomisk produkt/service/ydelse.
- I skal undersøge hvilke oplevelser og aktiviteter der er i Vadehavet, hvor der findes en Code of Conduct for eksempelvis sælsafari, og hvordan dette kan tænkes med ind i projektet.
Under besøget
- I skal besøge en sælkoloni sammen med en formidler (vær opmærksom på sæson og udgifter til besøget). Her vil formidleren holde et oplæg om Vadehavets sæler og I kan opleve sælerne i Nationalpark Vadehavet.
- I skal lave en øvelse, hvor I, med udgangspunkt i den case I har lavet, diskuterer aktuelle problemstillinger omkring sæler og et oplevelsesøkonomisk produkt.
Efter besøget
Efter besøget skal I:
- Udvikle et konkret produkt baseret på en markeds- og trendanalyse indenfor oplevelsesprodukter og naturturisme – altså hvilke turister er målet og hvorfor?
- Lave en beskrivelse af produktet, der indeholder følgende: Beskrivelse, pitch, prisstruktur, fortjeneste, salgspris samt hvor og hvordan produktet kan sælges.
- Lave en pressemeddelelse der kan skabe interesse for produktet og berolige de interessenter, der er skeptiske overfor oplevelsesøkonomiske produkter skabt på baggrund af dyreliv.
- Perspektivere produktet i forhold til FN's verdensmål og indsatsområder for verdensarv.
- Perspektivere produktet i forhold til kommunalt turismesamarbejde – skal man i oplevelsesøkonomien stå alene som kommune eller gå flere sammen (evt. med de nordlige eller østlige kommuner) for at stå stærkest? I skal i den forbindelse nævne fordele og ulemper.
Præsentation og evaluering
Gruppen fremlægger sammen overfor læreren/lærerne.
Udgangspunktet skal være en synopsis eller rapport, der indeholder:
- fremlæggelse af markeds- og trendanalyse
- produktet samt salgs- og markedsføringsplan
- perspektivering til verdensmål og indsatsområder for verdensarv
- præsentation af produktet og markedsføring, samt salg
- debat