Vadehavet kan spises - syltet strandarve
Beskrivelse
Lad dine elever få øjnene op for planterne ved Vadehavet ved at tage smagssansen i brug. I denne opgave lægges der op til et besøg ved Vadehavets kyst, hvor I sanker strandarve og efterfølgende sylter den i madkundskabslokalet. Strandarve har en mild smag af agurk og salt. Den kan syltes ligesom agurk og bruges på leverpostejsmaden, i en burger eller oven på en hotdog.
Mål
Børnehaveklasse
Naturfaglige fænomener: Eleven kan ud fra viden og erfaring færdes iagttagende i naturen
- Dyr og planter
Matematisk opmærksomhed: Eleven kan anvende tal og geometrisk sprog i hverdagssituationer
- Antal
Natur/teknologi
Efter 2. klasse
Undersøgelse: Eleven kan udføre enkle undersøgelser på baggrund af egne og andres spørgsmål
- Organismer
Efter 4. klasse
Undersøgelse: Eleven kan gennemføre enkle undersøgelser på baggrund af egne forventninger
- Naturen lokalt og globalt
Madkundskab
Efter 4./5./6./7. klasse
Fødevarebevidsthed: Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, smag og bæredygtighed
- Bæredygtighed og miljø
Madlavning: Eleven kan anvende madlavningsteknikker og omsætte idéer i madlavningen
- Grundmetoder og madteknik
Måltid og madkultur: Eleven kan fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår
- Måltidskultur
Denne opgave kan med fordel inddrages i et målrette arbejde med FN’s Verdensmål 15, Livet på land.
Forberedelse
- Læs 'faktaark om strandarve', så du kan genkende planten og fortælle lidt om den.
- Tag til en kyst nær skolen, og tjek at du kan finde planten.
- Køb ingredienser til syltelage - og evt. noget tilbehør, så strandarven kan smages i forbindelse med et måltid.
- Køb sylteglas eller bed eleverne om at tage nogle tomme, rene syltetøjsglas med hjemmefra.
Sådan gør du
Tag med klassen på tur til en kyst ved Vadehavet.
Sank strandarve, men tag kun det I behøver. En stor håndfuld pr. elev er rigeligt til smagsprøve.
Hvis strandarven ikke skal bruges samme dag, kan den opbevares i køleskabet i en skål. Den skal ligge tørt i skålen, dækket af et hårdt opvredet viskestykke.
Sylt strandarven efter opskriften, og nyd når den er afkølet eller dagene efter.