Opgave
Dyreliv

Collografi af Vadehavets fugle

Billede

Beskrivelse

Collografi er en grafisk trykteknik, hvor man anvender en trykplade af pap. Det er nemt at arbejde med for eleverne, og så er det billigt! Eleverne lærer de udvalgte fuglearter at kende gennem den kreative proces, hvor de tegner, ”raderer” og trykker deres fuglemotiv. At arbejde med grafiske teknikker motiverer eleverne til at glemme motivets detaljer og i stedet fokusere mere på form, linjer og det særlige udtryk, som grafikken tilbyder. Den samlede produktion i klassen af i alt tre-fire udvalgte fugle i samme størrelse vil udgøre en smuk udstilling.

 

Mål

Billedkunst
Efter 6. klasse

Billedfremstilling: Eleven kan eksperimentere med og udtrykke sig i billeder med vægt på tematisering.

  • Tegning og grafik
  • Maleri og collage

Denne opgave er udviklet i forbindelse med et kunstprojekt, hvor Nationalpark Vadehavet har samarbejdet med Society of Wildlife Artists.

 

Forberedelse

I skal bruge:

  • Pap med en glat overflade og en tykkelse som man kan ridse hårdt i med en kuglepen
  • BIC-kuglepenne eller lignende, som kan trykkes relativt hårdt ned i pappet
  • Valser
  • Højtrykssværte
  • Print af fuglebilleder (vælg en håndfuld fuglearter, gerne karakteristiske for Vadehavsområdet - fx. vibe, bramgås eller strandskade. Vælg kun tre eller fire arter. 
  • Papir (helst akvarelpapir, der er lidt kraftigere end alm. kopipapir)
  • Limstifter
  • Blyanter
  • Glas/plexiglasplade
  • Sakse/hobbyknive

 

Sådan gør du

Følg anvisningerne under punkt 1-10, som I også finder sammen med forklarende fotos af processen i en PDF under arbejdsark nedenfor.

  1. Eleverne vælger et billede/en fugl, som de vil arbejde med.
  2. Hver elev tegner med en bød blyant sin fugl på et papstykke på størrelse med et postkort.
  3. Når tegningen er komplet, tegnes der oven på linjerne med kuglepen. Men nu skal der trykkes HÅRDT, så der fremkommer dybe spor i pappet. Det er afgørende at der trykkes hårdt nok.
  4. Nu kan fuglen klippes ud. Følg formen på fuglen så godt som muligt med 3-5 mm afstand rundt om. 
  5. Lim fuglen fast oven på et nyt stykke pap - også af postkortstørrelse.
  6. Gør sværten klar på en glasplade og kør mange gange frem og tilbage med valsen. Sværten skal fordeles rundt på pladen og skal være ”fedtet og klistret” frem for ”våd og flydende".
  7. Når sværten har den rette konsistens, skal der rulles et tyndt jævnt lag over fuglemotivet, med valsen. Pas på ikke at ramme den underliggende pap-plade med valsen.
  8. Læg akvarelpapir over fuglen og tryk nu med en ren valse på bagsiden af papiret, så trykket fordeles jævnt. Pas på at papiret ikke rykker sig i forhold til fuglepladen nedenunder.
  9. Løft forsigtigt papiret af fuglepladen og se resultatet af trykket. De spor som kuglepennen har lavet i pladen, bliver til hvide striber på dit tryk.
  10. Ofte bliver det første tryk, ligesom når man bager pandekager, ikke helt som ønsket (som på det viste eksempel). Sværten og valsen skal ligesom ”varmes op”. Måske skal du trykke mere med kuglepennen, og som altid… øvelse gør mester. Tryk nr. to bliver bedre!

 

Praktisk information

Målgruppe
4. klasse
5. klasse
6. klasse
Fag
Billedkunst
Aktivitet
Indenfor
Varighed
2-4 timer
Periode
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
Verdensmål
SDG
SDG

Collografi af Vadehavets fugle

VADEHAVETS FUGLELIV - Bestemmelses ark