Opgave
Dyreliv

Husk, tegn, og lær fuglene at kende

Billede

Beskrivelse

Til denne opgave skal I bruge en udstoppet fugl. Helst én der har en række karakteristiske kendetegn, f.eks. en gravand, en gråand (andrik), en stor præstekrave eller en anden art, der har ”lidt at byde på” rent visuelt.

Som i en slags ”memory”, skal eleverne huske hvordan fuglen ser ud i det øjeblik de får lov at se den. Derefter tegner de, i små grupper, fuglen på et stort fælles ark papir. Efterhånden som de samler flere og flere informationer ind om fuglens udseende, retter tegningen og tjekker igen, får de et helt billede af den pågældende art. Både på papiret og i hukommelsen. Dermed øges kendskabet hurtigt til i hvert fald én af Vadehavets fugle, og eleverne vil kunne huske f.eks. strandskaden langt bedre, end hvis de bare fik den peget ud i forbifarten på en tur til Vadehavet.

 

Mål

Natur/teknologi
Efter 4. klasse

Undersøgelse: Eleven kan gennemføre enkle undersøgelser på baggrund af egne forventninger

  • Naturen lokalt og globalt

Efter 6. klasse

Undersøgelse: Eleven kan designe undersøgelser på baggrund af begyndende hypotesedannelse

  • Undersøgelser i naturfag
  • Natur og miljø

Billedkunst

Efter 3. klasse

Billedfremstilling: Eleven kan udtrykke sig i plane, rumlige og digitale billeder.

  • Tegning og grafik

Denne opgave kan med fordel inddrages i et målrettet arbejde med FN’s Verdensmål 15, Livet på land.

 

Forberedelse

  • Find en udstoppet fugl med en vis visuel karakter
  • Inddel eleverne i mindre grupper, max. 4 pr. gruppe
  • Find en stor papkasse eller en form for skærm, som fuglen kan gemme sig under eller bag
  • Hver gruppe får et ark papir - A3 eller større, så der er god plads til at tegne, og så alle i gruppen kan se den fælles tegning.
  • Blyanter og farver

 

Sådan gør du

Stil fuglen på et bord og dæk den med papkassen eller skærmen.

Fordel elevgrupperne ved hver deres bord med papir, én blyant og farver

Forklar eleverne reglerne:

En elev fra hver gruppe kommer op til bordet med fuglen. Kassen løftes, og eleverne får nu 20 sekunder til at iagttage fuglen grundigt, inden kassen kommer på igen. Eleverne går nu tilbage til deres gruppe og tegner det de kan huske fra deres møde med fuglen. Man kan sætte tid på denne del, f.eks. et minut, inden den næste i gruppen kaldes op for at kigge på fuglen.

Det er vigtigt at alle elever på skift kommer op for at iagttage/tegne. Det er også vigtigt, at eleven som tegner, ikke digter på tegningen bare fordi vedkommende ikke kan huske præcis hvordan detaljerne nu lige var. Endeligt, er det vigtigt, at fuglen under kassen står så tilpas langt væk fra (eller ekstra skærmet fra) grupperne, at de ikke kan sidde nede fra bordene og se fuglen i detaljer.

Hvis eleverne undervejs opdager, at de har fået tegnet noget forkert eller mangler specifikke kendetegn (fuglens vinge, nakke eller næb…), får den næste iagttager naturligvis til opgave at lægge mærke til netop disse ting!

Typisk tager det flere runder, inden grupperne er færdige med deres tegning.

Afslutningsvis sammenlignes tegningerne i fællesskab med det udstoppede eksemplar, og man kan få en god snak om, hvilke kendetegn der er de mest karakteristiske. Samtalen kan naturligt lede hen på et utal af emner om evolution, fysiologi, fjer osv.

 

Praktisk information

Målgruppe
2. klasse
3. klasse
4. klasse
5. klasse
6. klasse
Billedkunst
Natur/teknologi
Aktivitet
Indenfor
Varighed
Mindre end 1 time
Periode
Januar
Februar
Marts
April
Maj
Juni
Juli
August
September
Oktober
November
December
Verdensmål
SDG