Opgave
Planteliv

Vadehavet kan spises - Hyben

Hybenrose

Beskrivelse

Hyben er de vilde rosers orange frugter. Til suppe er det bedst at bruge hyben fra rynket rose. Rynket rose breder sig med stor hast over hele landet - også i Nationalpark Vadehavet. Der er tale om en invasiv plante, som udkonkurrerer den oprindelige flora i klitterne og på klitheden. Rynket rose blev indført til Danmark i midten af 1800-tallet.

Tag på tur til Vadehavet og pluk hyben. Lav suppe derude på bål eller trangia eller gør det hjemme på skolen.

Forberedelse

Skaf:

  • Sukker
  • Vaniljestænger
  • Citronsaft
  • Kartoffelmel
  • Evt. fløde eller vaniljeis
  • Evt. mandler

 

Sådan gør du

  • Tal om roser, hyben og rynket rose
  • Tag på tur til et sted ved Vadehavet, hvor der vokser rynket rose
  • Pluk en pose- eller kurvfuld hyben. I må plukke til eget forbrug
  • Lav hybensuppe

Før besøget

  • Planlæg hvor I vil tage hen ved Vadehavet
  • Spørg evt. en naturvejleder, hvor der vokser rynket rose
  • Medbring poser eller kurve
  • Print 'Sådan tilberedes hybensuppe'

Mål

Børnehaveklasse

Naturfaglige fænomener: Eleven kan ud fra viden og erfaring færdes iagttagende i naturen

  • Dyr og planter

Matematisk opmærksomhed: Eleven kan anvende tal og geometrisk sprog i hverdagssituationer

  • Antal

Natur/teknologi
Efter 2. klasse

Undersøgelse: Eleven kan udføre enkle undersøgelser på baggrund af egne og andres spørgsmål

  • Organismer

Efter 4. klasse

Undersøgelse: Eleven kan gennemføre enkle undersøgelser på baggrund af egne forventninger

  • Naturen lokalt og globalt

Madkundskab
Efter 4./5./6./7. klasse

Fødevarebevidsthed: Eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, smag og bæredygtighed

  • Bæredygtighed og miljø

Madlavning: Eleven kan anvende madlavningsteknikker og omsætte idéer i madlavningen

  • Grundmetoder og madteknik

Måltid og madkultur: Eleven kan fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår

  • Måltidskultur

Madværkstedet
Efter 10. klasse

Mad og sundhed: Eleven kan træffe begrundede valg ift. fremstilling af sund mad til udvalgte målgrupper

  • Mad og energi
  • Mad og hygiejne

 

Praktisk information

Målgruppe
0. klasse
1. klasse
2. klasse
3. klasse
4. klasse
5. klasse
6. klasse
7. klasse
8. klasse
9. klasse
10. klasse
Fag
Madkundskab
Natur/teknologi
Aktivitet
Bevægelse
Ekskursion
Udenfor
Fokus
Planteliv
Vadehavet kan spises
Varighed
1 dag
Periode
Juni
Juli
August
September

Sådan tilberedes hybensuppe