Kveller på strand

Vadehavet kan spises - Kveller

Opgaven

Kveller er en etårig plante. Den vokser udelukkende på saltbund på de høje dele af vaden, oftest på overgangen mellem vade og marsk. Kveller gror også i de saltpåvirkede åbne vandflader på marsken. Kveller er tilpasset til at vokse på saltholdig bund og tåler en høj saltkoncentration i jorden. For at planten kan optage vand gennem rødderne, må planten også optage salt sammen med vandet. Kveller kan spises og smager af salt. Planten kan spises som salat, som tilbehør til en æggemad eller man kan lave salt eller tærte af den. Der må plukkes til eget forbrug.

Man skal bruge kveller, mens den er frisk grøn, og ikke når den antager en rødlig farve sidst på sommeren.

Tag på tur til Vadehavet og pluk kveller og lav kvellersalt eller kvellertærte.

Sådan gør du

  • Forbered eleverne, så de har viden om kveller og planter ved Vadehavet, fx ved at se Naturnørds lille film om kveller
  • Tag på tur til Vadehavet
  • Pluk en pose eller en kurvfuld kveller. Man skal bruge kveller, mens den er frisk grøn, og ikke når den antager en rødlig farve sidst på sommeren
  • I må plukke til eget forbrug
  • Brug evt. kveller i mindre stykker på salat eller som pynt på en æggemad
  • Lav kvellersalt eller kvellertærte.
Før besøget
  • Planlæg, hvor I vil tage hen ved Vadehavet
  • Aftal evt. med en naturvejleder
  • Medbring poser eller kurve
  • Beslut om I vil lave salat, æggemad med kveller, kvellersalt eller kvellertærte.

Print:

  • Faktaark om kveller
  • Opskrifter på kvellersalt eller kvellertærte
  • Evt. Faktaark om tidevand.
Arbejdsark

Faktaark kveller

Opskrift kvellertærte

Kvellersalt

Tidevand